Lucrul în cabinetul medical necesită același profesionalism ca și un alt birou de afaceri, dar și pentru luarea în considerare a controlului infecțiilor și inspirarea încrederii pentru pacienți. Angajații medicali trebuie să fie informați cu privire la liniile directoare pentru îmbrăcarea corespunzătoare în acest cadru. Conducerea trebuie să elaboreze o politică de coduri vestimentare care să fie inclusă în manualul angajaților și în manualul de politici și proceduri .

În cadrul spitalelor, a laboratoarelor sau farmaciilor, utilizarea articolelor vestimentare adecvate este mai mult decât obligatorie conform legii. De asemenea, fiecare instituție în parte are libertatea de a alege uniforma dorită, în funcție de necesitățile serviciilor oferite și de preferințe.

Personalizarea costumelor medicale

Costumele medicale pot fi și personalizate în funcție de unitatea medicală. Personalizările se pot face fie cu ajutorul siglei unității medicale, fie prin imprimarea numelui persoanei care poartă costumul medical. Modalitățile de personalizare sunt multiple, iar ideea este una inovativă. Printre cele mai căutate metode de personalizare se numără broderia, întrucât este rezistentă și practică.

Culoarea și imprimarea nu sunt unicele metode de personalizare, astfel încât fiecare unitate medicală are libertatea de a alege modelul fiecărui costum medical, în funcție de lungime, croială, număr de buzunare sau o închidere specifică, fie cu nasturi, fie cu capse.

De asemenea, companiile care produc astfel de halate, oferă unităților medicale produse care sunt realizate după anumite croieli, în general costume medicale care urmează linia armonioasă a corpului, ceea ce permite mișcări corporale relaxate.

De exemplu, în ceea ce privește costumele medicale pentru bărbați, croielile sunt clasice, croieli drepte, iar în cazul costumelor medicale damă, în general se urmează linia corpului.

Există de asemenea și halatele medicale și bonete medicale unisex, cu o croială clasică, sau cu una atletică.

În ceea ce privește mânecile halatului, acestea trebuie să fie lungi, pentru ca pielea să nu fie expusă excesiv, iar modalitatea de prindere trebuie să fie pliată în funcție de activitățile pe care persoanele respective le exercită. Fiecare costum medical trebuie să fie încorporat cu buzunare pentru a ușura transportarea anumitor instrumente.

Costume medicale colorate și imprimate

Printre criteriile de alegere se numără paleta cromatică. Indiferent că vorbim despre costume medicale damă, sau costume medicale bărbați, albul predomină în cea mai mare parte, însă actualmente piesele vestimentare pot să varieze în funcție de preferințele fiecărei persoane. O nouă tendință este cea a costumelor medicale imprimate. Acestea sunt folosite cu preponedență în cabinetele medicale de pediatrie sau în spitale în secțiile destinate copiilor. Imprimeurile vesele și în culori pline de viață înveselesc atmosfera din spațiile unde sunt tratați copii.

Și pentru că în zilele noastre seriozitatea și gradul de profesionalism al medicilor este sugerat în mare parte de aspectul fizic putem spune că, costumele medicale sunt imaginea de baza. În ciuda faptului că adesea personalizarea costumelor medicale pare a fi un moft, ei bine acest criteriu oferă o imagine de ansamblu asupra funcției pe care o deține fiecare angajat, oferă notorietate brandului, conturează personalului un aspect impecabil, care oferă încredere și siguranță.