Rinita este o inflamatie la nivelul mucoasei nazale si prezinta diverse forme, in functie de gravitatea acesteia. Ca urmare a variatiilor de temperatura si pe fondul unei imunitati scazute, pacientul se  va confrunta cu o mucoasa nazala congestionata si secretii mucopurulente.

Pentru tratament rinita se recomanda repausul pacientului si consumul de medicamente, precum ibuprofen si dezinfectante nasofaringiene. Pentru a trata anumite cazuri se foloseste si inhalarea de aerosoli.

Rinita reprezinta o inflamatie a mucoasei foselor nazale si este o boala virala. Aceasta se manifesta la cateva zile de la incubatie, cand nasul incepe sa curga si sa se infunde. Pacientul va simti o senzatie de arsura la nivelul foselor nazale. Tratamentul impotriva rinitei are ca scop calmarea simptomelor si se realizeaza prin spalaturi ale foselor nazale cu ajutorul unui ser fiziologic, pulverizari de vasoconstrictoare la nivelul nasului si foarte multa odihna.

Aceasta boala se vindeca si de la sine, insa in cazul in care nu este tratata si forma de manifestare este foarte puternica, aceasta se poate agrava. Rinita cronica nealergica este favorizata de factori precum: fragilizarea mucoasei prin rinite acute, tabagism, contactul cu aerul rece si un abuz de medicamente locale. Rinita cronica alergica are ca simptome: scurgerea nazala, anuturi, obstructie nazala si o stare generala de disconfort.

Rinita cronica se deosebeste de rinita sezoniera. Rinita sezoniera apare in anumite momente ale anului, ca urmare a contactarii unor substante precum polenul, acarienii si praful de casa. Alti pacienti sufera de rinita si din cauza prafului produs de animalele domestice. Cea mai buna varianta de tratament rinita este intreruperea contactului cu alergenul si consumarea de medicamente antihistaminice pe cale orala. In acest fel organismul va fi protejat si va fi desensibilizat la alergen.

Rinita non alergica este o alta varianta a rinitei si se manifesta prin stranut sau concesti sale. Aceasta se manifesta la copii si la adulti si apare mai ales dupa varsta de 20 de ani. Momentan nu se cunosc cauzele rinitei non alergice, insa se presupune ca aceasta apare ca urmare a expansiunii vaselor de sange la nivelul nasului si umplerea acestuia cu sange. Una dintre cauze poate fi si efectul hiperresponsiv al terminatiilor nervoase. Printre factorii care pot conduce la declansarea unei rinite non alergice se numara: agenti iritanti din aer, precum praful, fumul sau alimentele picante. O alta cauza poate fi schimbarile climatice, infectiile virale precum gripa sau consumul de medicamente, precum antiinflamatoare sau antidepresive. Chiar si modificarile hormonale pot duce la aparitia rinitei non alergice.

Pe de alta parte, rinita cronica se manifesta ca o inflamatie a mucoasei nazale si se recunoaste prin oboseala matinala, respectiv cefalee. Rinita cronica catarala prezinta o evolutie treptata si porneste de la exacerbari in timpul iernii. Rinita cronica atrofica este unul dintre stadiile evolutive ale rinitei cronice catarale si apare mai ales la barbatii cu varsta intre 18 si 35 de ani.

Rinita cronica atrofica banala se intalneste la femei si se manifesta prin: obstructie nazala, coasta palida, senzatie de nas uscat si algii la radacina nasului. Pentru un tratament rinita cronica se apeleaza la vitaminoterapie si la stimularea imunologica.

Rinita cronica atrofica ozonoasa apare in cazul femeilor cu varste intre 12 si 15 ani si se manifesta prin uscaciune nazala si cruste verzui, urat mirositoare. Aceste cruste prezinta dimensiuni variabile si se muleaza pe fosele nazale. Pentru a trata aceasta afectiune se vizeaza dezinfectia nazala si refacerea troficitatii mucoasei, precum si echilibrarea foselor nazale.

Clinica ORL – Zone Medical Estet este unul dintre locurile in care puteti stabili o programare si puteti primi toate informatiile referitoare la rinita acuta si cum puteti evita expunerea la principalii factori de risc. Echipa de medici specialisti este coordonata de Dr. Mirela Turcu si va poate ajuta sa va insanatositi in cel mai scurt timp.

Detalii contact pentru programari pe www.orl-bucuresti.ro