Definitia si scopul interventiei. Este interventia chirurgicala prin care se modeleaza excesul de tegument si tesut gras de la nivelul pleoapelor. Scopul operatiei este de a reda figurii un aspect intinerit dat fiind ca surplusul de piele si instalarea creturilor de sub ochi asociate cu pungile de grasime dau o imagine trista si imbatrinita intregii figuri.

Anestezia. Pentru pleoapele superioare sau inferioare operatia se poate executa cu anestezie locala. In cazurile in care sunt operate concomitent toate cele patru pleoape, operatia dureaza peste 2 ore si se prefera anestezie generala.

Pregatire pre-operatorie. Sunt necesare investigatii uzuale, analize de sange, iar in cazul anesteziei generale se suplimenteaza cu examen cardiologic si radioscopie pulmonara. Cand se opereaza toate cele patru pleoape, este bine sa se execute si un examen oftalmologic pre-operator.

Descrierea interventiei. Pentru pleoapa superioara se face o incizie de abord in santul palpebral la circa 7 – 8 mm de marginea ciliara, care se prelungeste spre unghiul extern al ochiului. Se exclude excesul de tesut gras daca exista, apoi se sutureaza plaga. Se aplica pansamente provizorii pentru cateva ore. Pentru pleoapa inferioara se executa o incizie paralela cu marginea ciliara, la circa 3 mm distanta, prelungita apoi spre unghiul extern al ochiului. Se realizeaza excluderea pernutei de tesut gras, se modeleaza si se exclude excesul de tegument, se sutureaza plaga. Se aplica pansamente provizorii.

Evolutia post-operatorie.Tratament general cu calmante, anti-inflamatorii, eventual antibiotice. In primele 24 ore se aplica comprese reci pe ambii ochi si se pastreaza repaus la pat. Spitalizare 1 – 2 nopti, in functie de amploarea operatei. In cazul operatiei pe pleoapele inferioare sau pe toate cele patru pleoape, pacientul trebuie atent supravegheat pentru a nu avea dureri deosebite, astfel incat spitalizarea este obligatorie.  Firele se scot la 5 zile post-operator. Controalele post-operatorii se fac la 14 zile, 30 zile si 2 luni.

Recuperare, evaluare rezultat. Desi vindecarea chirurgicala a inciziilor este foarte rapida, totusi recuperarea completa a dinamicii pleoapelor se finalizeaza dupa 2 luni. Trebuie retinut ca se constituie vanatai in jurul ochilor care se resorb progresiv in urmatoarele 2 – 3 saptamani, cu ajutorul unor creme speciale. Masajul usor asupra pleoapelor, mai ales la cele inferioare, ajuta pentru recuperarea dinamicii palpebrale. Rezultatul post-operator este stabil in timp si numai in situatii speciale este necesara o noua interventie dupa o perioada mai lunga de timp. Trebuie retinut ca pleoapele fac parte dintr-o unitate estetica a fetei si anume zona orbito-tempo-frontala. De multe ori efectul trecerii anilor, duce la o „lasare” in ansamblu a acestei zone iar pentru a obtine o ameliorare a aspectului fetei, interventia de blefaroplastie poate fi asociata cu alte proceduri chirurgicale