Periartrita scapulo-humerală este o afecțiune care afectează articulația umărului. Afecțiunea se caracterizează prin durere și rigiditate în articulația umărului. Cauza exactă a periartritei scapulohumerale este necunoscută, dar se crede că este cauzată de o combinație de factori, inclusiv mișcarea repetitivă, trauma și inflamația. Tratamentul pentru periartrita scapulohumerală include de obicei o combinație de terapie fizică și medicamente. În unele cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a corecta problema.

Cauze: ce poate provoca apariția periartritei scapulo-humerale?

Periartrita scapulohumerala (PSH umar) este o afecțiune care afectează articulația umărului. Simptomul principal este durerea la umăr, care poate fi ușoară până la severă. Durerea poate radia, de asemenea, pe braț. Afecțiunea este cauzată de inflamația tendoanelor și a mușchilor din jurul articulației umărului. Poate fi cauzată de suprasolicitare, leziuni sau modificări degenerative ale articulațiilor. Afecțiunea poate fi observată și la persoanele care au suferit o leziune sau o intervenție chirurgicală anterioară la umăr. Periartrita scapulo-humerală este mai frecventă la femei decât la bărbați și afectează de obicei persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani.

Tratamentul implică de obicei odihnă, gheață și kinetoterapie. Operația poate fi necesară în unele cazuri.

Când trebuie să consultați un ortoped?

Dacă aveți durere și rigiditate la umăr, mai ales când ajungeți deasupra capului, este posibil să aveți periartrita scapulo-humerală. Această afecțiune este cunoscută și sub denumirea de sindrom de impact asupra umărului. Deși este adesea tratată cu odihnă, gheață și medicamente pentru durere fără prescripție medicală, poate fi necesar să consultați un ortoped dacă durerea nu se ameliorează după o săptămână sau două.

Un medic ortoped poate confirma diagnosticul de periartrita scapulo-humerală cu un examen fizic și cu raze X. Ei vor exclude, de asemenea, alte cauze posibile ale durerii de umăr. Dacă tratamentele conservatoare nu sunt eficiente, un ortoped poate recomanda injecții cu corticosteroizi sau intervenții chirurgicale.

Tratamente: cum poate fi tratată periartrita scapulo humerală?

Periartrita scapulo-humerală, este o afecțiune care provoacă durere la nivelul umărului. Afecțiunea este cauzată de inflamația tendoanelor și a mușchilor din jurul articulației umărului.

Antiinflamatoare și antialgice

Tratamentele antiinflamatorii și analgezice sunt pilonul de management al periartritei scapulo-humerale cu debut. Scopul acestor tratamente este de a reduce durerea și inflamația. În unele cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a corecta problema de bază.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sunt adesea prima linie de tratament pentru această afecțiune. Aceste medicamente pot ajuta la reducerea durerii și a inflamației. Medicamentele obișnuite includ ibuprofenul și naproxenul. Corticosteroizii pot fi utilizați și pentru a reduce inflamația. Aceste medicamente pot fi luate pe cale orală sau injectate în zona afectată.

Infiltrații cu antiinflamator

Primul pas în tratarea periartritei este identificarea cauzei de bază a inflamației. Acest lucru se poate face printr-o combinație de istoric medical, examen fizic și studii imagistice. Odată ce cauza este identificată, tratamentul poate începe. Tratamentele conservatoare includ odihnă, gheață și căldură. Dacă aceste măsuri nu reușesc să îmbunătățească simptomele, atunci pot fi necesare tratamente mai agresive, cum ar fi infiltrarea cu medicamente antiinflamatoare sau intervenții chirurgicale.

Infiltrații cu acid hialuronic

Infiltrațiile cu acid hialuronic sunt un tratament obișnuit pentru periartrita scapulo-humerală, o afecțiune care provoacă durere și rigiditate la nivelul umărului.

Acidul hialuronic este o substanță care apare în mod natural în organism și este responsabilă pentru amortizarea și lubrifierea articulațiilor. Când este injectat în articulația umărului, poate ajuta la reducerea durerii și la îmbunătățirea amplitudinii de mișcare.

Infiltrațiile se fac de obicei în ambulatoriu, iar majoritatea oamenilor experimentează o ameliorare a simptomelor lor după doar câteva tratamente. Dacă suferiți de periartrită scapulo-humerală, discutați cu medicul dumneavoastră dacă infuziile cu acid hialuronic ar putea fi potrivite pentru dvs.

Kinetoterapie

Kinetoterapia este un tratament eficient pentru periartrita scapulo-humerală. Terapeutul va lucra cu pacientul pentru a întinde și întări mușchii și tendoanele din jurul articulației umărului. Terapeutul poate folosi, de asemenea, gheață sau căldură pentru a ajuta la reducerea inflamației.

În concluzie, periartrita scapulo-humerală este o afecțiune care trebuie luată în serios. Cauzele afecțiunii sunt multe, dar cel mai important lucru de reținut este că poate fi tratată. Cu tratamentul potrivit, această afecțiune nu trebuie să vă afecteze viața.